Malá vodná elektráreň by mala byť sprevádzkovaná už v lete

07.07.2010 Vranov nad Topľou

Slovenská Kajňa/Malá Domaša 7. júla (TASR) - Malá vodná elektráreň (MVE), ktorú v priebehu dvoch rokov vybudovala súkromná spoločnosť pod telesom hrádze Ondavy v katastrálnom území obcí Slovenská Kajňa a Malá ...
Na pôde Obecného úradu v Slovenskej Kajni sa dnes stretli zástupcovia prešovského Krajského úradu životného prostredia, Slovenského vodohospodárskeho podniku, Slovenských elektrární, samospráv obidvoch obcí, Slovenskej správy ciest, ako aj Slovenského rybárskeho zväzu, aby zhodnotili pripravenosť vodného diela na jeho uvedenie do ostrej prevádzky. Investor zároveň priniesol na dnešné stretnutie k nahliadnutiu všetkým zúčastneným stranám manipulačný poriadok MVE, ktorý je však podľa Borošových slov potrebné ešte dodatočne upraviť.
Práce v okolí MVE zatiaľ nie sú úplne dokončené. "Technológia je pripravená, stavebná činnosť je sfinalizovaná asi na 95 %, je potrebné upraviť ešte cestnú komunikáciu k odbernému objektu elektrárne, " poznamenal Boroš. Kvôli vydaniu kolaudačného rozhodnutia k stavbe je zo strany investora zároveň potrebné zrealizovať opravu cesty prvej triedy medzi obcami Malá Domaša a Slovenská Kajňa, ktorá je na určitom mieste poškodená. "Potrebné úpravy asi na 20-metrovom úseku vykonáme v priebehu niekoľkých týždňov, " informoval Boroš. Ako dodal, po ich úspešnom ukončení by sa malo kolaudačné konanie uzavrieť, vodné dielo sa následne uvedie do činnosti a začne produkovať elektrickú energiu.
MVE poháňaná jednou kaplánovou turbínou s inštalovaným výkonom 215 kilowattov ma ambíciu vyrábať 1 milión kilowatthodín elektrickej energie ročne. Tá bude smerovať podľa Borošových slov ku konečným spotrebiteľom prostredníctvom Východoslovenskej energetiky.
 

Vyberte región